Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ; ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤE ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ ΜΕΡΟΣ Α΄

ΜΕΡΟΣ Α΄

Το φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η ιστορία αυτή είναι χαριτωμένη, αλλά όχι αληθινή. Τουλάχιστον αυτό για την αυθόρμητη μετάδοση μιας πολιτισμικής ιδιαιτερότητας στο χώρο χωρίς επαφή δεν είναι αλήθεια. Όντως υπήρξαν κάποιες μαϊμούδες του γένους Macaca που έπλεναν τις γλυκοπατάτες τους. Το ξεκίνησε μια μαϊμού και γρήγορα ακολούθησαν και οι άλλες. Αλλά ακόμα και μετά από 6 χρόνια δεν διαπίστωσαν όλες οι μαϊμούδες το όφελος του πλυσίματος της γλυκοπατάτας στη θάλασσα για να φύγει η άμμος. Ο Watson επινόησε το κομμάτι της ιστορίας για τη μυστηριώδη μετάδοση. Ο ισχυρισμός ότι οι μαϊμούδες στα άλλα νησιά "εξύψωσαν" τη συνείδηση τους στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχε η "σέκτα" του πατατοπλυσίματος είναι μύθος ( Amundson 1985, 1987; Possel & Amundson , 1996).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Fi/hundrethmon.htm

..................................

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Τα αγρογλυφικά είναι γεωμετρικά σχήματα και πρότυπα, πολλά εκ των οποίων αρκετά πολύπλοκα και έντεχνα, που εμφανίζονται σε χωράφια, συνήθως σιταριού και συνήθως στην Αγγλία.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, μάλλον οφείλονται σε "πλακατζήδες" όπως οι Doug Bower και David Chorley οι οποίοι το 1991 παραδέχθηκαν ότι είχαν κατασκευάσει 250 αγρογλυφικά στη διάρκεια πολλών ετών.

περισσοτερα: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/cropcircles.htm

................................

Αγυρτεία

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η Αγυρτεία ήταν ένας υποτιμητικός όρος που περιέγραφε τον ιατρικό τσαρλατανισμό. Καθώς ο ιατρικός τσαρλατανισμός έγινε δημοφιλής και καθώς το να χρησιμοποιούμε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς έγινε πολιτικά μη-ορθό, εκτός για τις πρώην καταπιεσμένες μάζες, η αγυρτεία μεταλλάχθηκε σε εναλλακτική- συμπληρωματική ιατρική από αυτούς που την εξασκούν, και σε αναπόδεικτες θεραπείες και αμφισβητήσιμες μεθόδους, απ' αυτούς που την επικρίνουν. Όταν η αγυρτεία συνδυάζεται με κανονικά επιστημονικά φάρμακα, η τελευταία ονομάζεται γενική τάση επεκτασιμότητας και το αποτέλεσμα ολοκληρωτική ιατρική, απ' αυτούς που την εξασκούν.

Η αγυρτεία συνήθως συμπεριλαμβάνει μεταφυσική και πράγματα όπως η συμπαθητική μαγεία ή πνευματισμό με θεραπείες.

Συχνά, το κυριότερο προσόν της αγυρτείας είναι η απάτη και η χορήγηση άχρηστων φαρμάκων σε ευάλωτους ανθρώπους που πεθαίνουν. Ότι λείπει από την αγυρτεία σε επιστημονική γνώση και μελέτη, το αναπληρώνει με μεγάλες μερίδες συμπόνοιας και υπερβολικές δόσεις ψεύτικων ελπίδων.

ΠΗΓΗ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/agyrteia.htm

................................

Αιώρηση

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η αιώρηση είναι η πράξη της ανύψωσης στον αέρα, αψηφώντας φαινομενικά την βαρύτητα. Οι πνευματικοί δάσκαλοι και οι φακίρηδες συχνά απεικονίζονται σαν να αιωρούνται. Μερικοί λαμβάνουν την αιώρηση σαν σημάδι ευλογίας. Άλλοι βλέπουν την αιώρηση σαν ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Κανείς δεν αιωρείται πραγματικά, απλά φαίνονται να αιωρούνται. Έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψευδαισθήσεις, "αόρατες" χορδές, μαγνήτες και άλλα κόλπα για να κάνουν αντικείμενα ή ανθρώπους να φαίνονται ότι αιωρούνται.

Υπάρχουν άνθρωποι στον Υπερβατικό Διαλογισμό που κάθονται σταυροπόδι και χοροπηδάνε πάνω στους πισινούς τους, ισχυριζόμενοι ότι πετάνε. Ίσως...για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και κάποια εκατοστά πάνω απ' το έδαφος μέχρι η βαρύτητα να τους ξαναφέρει κάτω στο έδαφος.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/aiorisi.htm

....................................

Αλχημεία

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/alchemy.htm

Βασική ιδέα σ' αυτές τις δοξασίες είναι η αντίληψη της αλχημιστικής μεταστοιχείωσης όλων των μετάλλων σε ευγενή! Τα μη ευγενή μέταλλα απονεκρώνονται και αναγεννώνται ως χρυσός, κάτι που, μεταφερόμενο στην ανθρώπινη ψυχή, αντιστοιχεί με τη διεργασία κάθαρσης και σωτηρίας του ανθρώπου. Έτσι προέκυψε μια μυστικιστική «εσωτερική Αλχημεία», η οποία παρουσιάστηκε αργότερα στο χριστιανισμό και στον ισλαμισμό...

Με την πάροδο του χρόνου η κινέζικη Αλχημεία προσέγγισε τη φιλοσοφία του Ταοϊσμού και ενσωματώθηκε σ' αυτήν. Ήδη αρκετούς αιώνες πριν από την αιγυπτιακή Αλχημεία οι ταοϊστές φιλόσοφοι εισήγαγαν ένα χαρακτηριστικά κινέζικο αλχημιστικό σύστημα μαζί με μαγικές έννοιες, με στόχο να εξουσιάσουν τη φύση για δικό τους όφελος (H. Leicester, «Ιστορία της Χημείας»,

Αυτή η εξέλιξη πρέπει να πραγματοποιήθηκε κυρίως στην Ισπανία κατά το 13ο αιώνα, όπου οι αλχημιστικές μελέτες πήγαιναν παράλληλα με αντίστοιχες θεολογικές της καθολικής εκκλησίας.

  • Τον 7ο μ.Χ. αιώνα ο ερημίτης μοναχός Μοριανός από την Ιερουσαλήμ, έστελνε στην Εκκλησία μεγάλες ποσότητες χρυσού, τον οποίο παρασκεύαζε ο ίδιος με μυστικά Αλχημιστών, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στους 'Αραβες που τον ανέκριναν με βασανιστήρια. Εκτιμάται ότι επρόκειτο για ποσότητες χρυσού που είχαν αποθησαυριστεί με την πάροδο των αιώνων από την Εκκλησία και είχαν αποθηκευτεί, μέχρι να παρέλθει η «αραβική κατοχή», η οποία βέβαια διαρκεί μέχρι σήμερα.
  • Ο πάπας Ιωάννης ΚΒ' (1316-1334) δώρισε στην Εκκλησία μία απίστευτα μεγάλη περιουσία που περιελάμβανε μεγάλες ποσότητες χρυσού, άγνωστης προέλευσης. Η φήμη που κυκλοφορούσε έκτοτε ήταν ότι ο συγκεκριμένος πάπας γνώριζε τα μυστικά των Αλχημιστών και είχε μεταστοιχειώσει ευτελή υλικά. Το προφανέστερο ότι όλη αυτή η περιουσία προερχόταν από τις εισπράξεις και κατασχέσεις του εκκλησιαστικού μηχανισμού σε βάρος των πολιτών, δεν φαίνεται να θεωρήθηκε πρέπον να καταγραφεί.
  • Το 1404 απαγόρεψε με διάταγμα ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Ε' την αλχημιστική παρασκευή χρυσού, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι το είχαν πετύχει.
  • Επίσης κατά το 15ο αιώνα δώρισε ο μοναχός George Ripley στο Τάγμα των Ιωαννιτών Μοναχών της Ιερουσαλήμ χρυσό αξίας 100.000 στερλινών, τον οποίο είχε παρασκευάσει ο ίδιος με αλχημιστικές μεθόδους. Πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για (με σημερινή ορολογία) «ξέπλυμα» λαφύρων από επιδρομές και ληστείες των Σταυροφόρων.
  • Στα τέλη του 16ου αιώνα διαδόθηκε η φήμη ότι ένας Πολωνός γιατρός έμαθε τα μυστικά της Αλχημείας από τον πατριάρχη της Κων/πολης και μετέτρεψε ενώπιον του βασιλιά Sigismund III ράβδο αργύρου σε ατόφιο χρυσό.

Αν παρατήρησε ο αναγνώστης σε αυτή την ενδεικτική απαρίθμηση ότι κατά κανόνα εμπλέκονται παράγοντες του εκκλησιαστικού μηχανισμού, Ανατολής και Δύσης, τότε δεν θα είναι μακριά από το συμπέρασμα ότι αυτοί οι παράγοντες εκμεταλλεύονταν τις φήμες περί μεταστοιχείωσης και παρασκευής χρυσού για να καλύψουν και δικαιολογήσουν τα υπερβολικά πλούτη που αποκτούσαν κατά την άσκηση της ποιμενικής αποστολής τους.

του Στ. Γ. Φραγκόπουλου, Δρ.Μηχ., Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας http://sfr.ee.teiath.gr/historia/historia/parart077.htm

....................................

Αναδρομική διαστρέβλωση

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ο D.H. Rawcliffe δημιούργησε αυτό τον όρο για να αναφερθεί σε μια διαδικασία όπου ειπώνεται μια ιστορία, η οποία μέχρι ένα σημείο είναι αληθινή, αλλά με το χρόνο παραποιείται και διαστεβλώνεται με το να ξαναλέγεται με διάφορες προσθήκες. Οι προσθήκες μπορεί να περιέχουν εικασίες, να συνδυάζουν γεγονότα που έγιναν άλλες χρονικές στιγμές ή σε άλλο τόπο, και να ενσωματώνουν στοιχεία χωρίς κανένα έλεγχο της ακρίβειας και της αληθοφάνειας τους. Η κινητήρια δύναμη σ΄αυτή τη διαδικασία είναι το να επινοούνται στοιχεία που ταιριάζουν με ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αρχική ιστορία αναπλάθεται δίνοντας έμφαση στα ευνοϊκά σημεία ενώ τα δυσμενή σημεία σιγά σγά "εξαφανίζονται". Η διαστρεβλωμένη και ψευδής έκδοση γίνεται πλέον μια καταγεγραμμένη ανάμνηση μιας αξιοπρόσεκτης ιστορίας. Παραδείγματα αυτής της διαδικασίας είναι οι ιστορίες θαυματουργών γεγονότων αλλά και η ανάπτυξη της ιδέας ότι εξωγήινοι έχουν προσγειωθεί στο Roswell.

Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης και στην ψυχολογία για να περιγράψει τη διαδικασία που δημιουργούνται ψευδείς μνήμες με το να διαλέγονται και να αναπλάθωνται γεγονότα από το παρελθόν ώστε να ικανοποιούν σημερινές ανάγκες. Η αναδρομική διαστρέβλωση συμβαίνει σε πολλούς, αν όχι όλους, τους ανθρώπους και γενικά είναι μια ασυνείδητη διαδικασία. Όταν συμβαίνει συνειδητά, όπως συχνά συμβαίνει στην πολιτική, τότε λέγεται με άλλα ονόματα όπως πολιτικός ιστορικός ρεβιζιονισμός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/anadromikidiastr.htm

....................................

Ανεκδοτικά πειστήρια

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Τα ανεκδοτικά πειστήρια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και πειστικές μορφές πειστηρίων που παρουσιάζονται για την πίστη στο υπερβατικό, παραφυσικό και στο ψευδοεπιστημονικό. Παρ' ολ' αυτά, τα ανεκδοτικά πειστήρια έχουν μικρή αξία για τον καθορισμό της δυνατότητας ύπαρξης των πραγμάτων που επιχειρούν να υποστηρίξουν. Οι ειλικρινείς και ζωντανές περιγραφές των επαφών με έναν άγγελο, έναν εξωγήινο, ένα φάντασμα, έναν μεγαλοπόδαρο, οι ισχυρισμοί ενός παιδιού ότι έχει ζήσει προηγούμενες ζωές, οι μωβ αύρες γύρω από έναν ασθενή που πεθαίνει, έναν θαυματουργό ραβδοσκόπο, έναν γκουρού που αιωρείται, ή έναν ψυχικό χειρουργό, δεν έχουν μεγάλη αξία για το κατά πόσο είναι λογικό να πιστεύει κανείς σε αυτά τα πράγματα. Τέτοιες περιγραφές είναι ενγενώς υποκειμενικές, ανακριβείς, αναξιόπιστες και πολωμένες. Μπορούν να συγκριθούν με τις μαρτυρίες ικανοποιημένων πελατών που προβάλλουν διάφορες τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπως για την αποτελεσματικότητα μιας μεθόδου αδυνατίσματος ή για τη γεύση της μαργαρίνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/anecdotes.htm

............................

Ανοξία

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η Εγκεφαλική Ανοξία είναι η έλειψη οξογόνου του εγκεφάλου.Αν είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στον εγκέφαλο.Σε πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακές αλλιώσεις και παραισθήσεις. Η Εγκεφαλική Ανοξία έχει προταθεί απο μερικούς ερευνητές,σαν η αιτία Επιθανάτιων Εμπειριών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/anoxia.htm

.............................

Αντίληψη των φυτών (Φαινόμενο Backster)

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Κάποιος εντελώς άσχετος από ζωολογία και βοτανολογία, όχι μόνο έχει ελέγξει τα φυτά για το αν διαθέτουν συνείδηση και συναίσθημα, αλλά ισχυρίζεται και ότι έχει επιστημονικές αποδείξεις ότι τα φυτά βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και σκέψεων. Επίσης ισχυρίζεται ότι τα φυτά μπορούν να διαβάσουν την ανθρώπινη σκέψη. Το όνομά του είναι Cleve Backster και δημοσίευσε την έρευνά του στο International Journal of Parapsychology ( “Evidence of a Primary Perception in Plant Life”, vol. 10, no. 4, Winter 1968, pp. 329-348 ). Έλεγξε τα φυτά του με ανιχνευτή ψεύδους και βρήκε ότι τα φυτά αντιδρούν σε σκέψεις και απειλές...

Οι ισχυρισμοί του Backster αναιρέθηκαν από τους Horowitz , Lewis και Gasteiger (1975) και από τον Kmetz (1977). O Kmetz συνόψισε τις απόψεις του κατά του Backster σε ένα άρθρο για στο Skeptical Inquirer το 1978. Ο Backster δεν είχε χρησιμοποιήσει τους κατάλληλους μάρτυρεσ στη μελέτη του. Όταν χρησιμοποιήθηκαν τέτοιοι μάρτυρες, δεν μπόρεσε να ανιχνευτεί καμία αντίδραση φυτού σε σκέψεις ή απειλές. Αυτοί οι ερευνητές βρήκαν ότι τα διαγράμματα που έδινε ο ανιχνευτής ψεύδους μπορεί να οφείλονταν σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως στατικός ηλεκτρισμός, κίνηση στο δωμάτιο, αλλαγές στην υγρασία κλπ.

Περισσοτερα: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/antilfyton.htm

.............................

Αποφένια

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Υπάρχει μια αμφιλεγόμενη αντιπαράθεση για το αν οι ασυνήθιστες εμπειρίες είναι
συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, αν ψυχικές διαταραχές είναι αποτέλεσμα
ασυνήθιστων εμπειριών ή αν άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι εξαιρετικά
επιδεκτικοί , ή ακόμα και ψάχνουν για τέτοιες εμπειρίες. --
Dr. Martina Belz-Merk

Η αποφένια είναι η αυθόρμητη αντίληψη (αυθαίρετων) συσχετίσεων και νοημάτων γεγονότων άσχετων μεταξύ τους. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον K. Conrad το 1958 (Brugger).

Στη στατιστική η αποφένια ονομάζεται Σφάλμα Τύπου Ι , το να βλέπουμε πρότυπα εκεί που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Είναι αρκετά πιθανό ότι η προφανής σημασία αρκετών ασυνήθιστων εμπειριών, οφείλεται στην αποφένια,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/apofenia.htm

........................

Αριθμολογία

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η αριθμολογία είναι η μελέτη του απόκρυφου νοήματος των αριθμών, και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη ζωή. Κάποιοι υποτιθέμενοι ψυχικοί, όπως ο Γιούρι Γκέλλερ, ισχυρίζονται πως η αριθμολογία τους βοηθά να κατανοήσουν γεγονότα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/arithmologia.htm

........................

Αστρική Προβολή

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η Αστρική Προβολή είναι ένας τύπος εξωσωματικής εμπειρίας κατά την οποία το αστρικό σώμα αφήνει τα άλλα έξι σώματα και ταξιδεύει μακρυά μέσα στο σύμπαν. Η ιδέα ότι έχουμε εφτά σώματα (ένα για κάθε επίπεδο της πραγματικότητας) είναι μια διδασκαλία της Μαντάμ Μπλαβάτσκυ (Madam Blavatsky).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/astrikiprov.htm

........................

Αστρολογία

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

...όπως πάνω, έτσι και κάτω...

Ο Ivan Kelly που έχει γράψει πολλά κριτικά άρθα για την αστρολογία πιστεύει ότι η αστρολογία δεν έχει να κάνει τίποτα με το να καταλάβουμε τον εαυτό μας, ή την θέση
μας στο σύμπαν. Οι σύγχρονοι υποστηρικτές της αστρολογία δεν μπορούν
να εξηγήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο συνδέονται οι αστρολογικές
συσχετίσεις με τα γήινα θέματα, δεν έχουν καμία πιστευτή εξήγηση για τους
ισχυρισμούς της, και δεν έχουν συνεισφέρει τίποτα γνωστικά αξιόλογο σε
κανένα τομέα των κοινωνικών επιστημών.

Ο Αμερικανικός Ανθρωπιστικός Σύνδεσμος (American Humanistic Association-AHA) εξέδωσε μια ανοιχτή επιστολή - διακήρυξη στο περιοδικό "The Humanist" κατά της αστρολογίας, με τίτιλο " Αντιρήσσεις για την Αστρολογία" (Objections to Astrology). Η διακήρυξη αύτή καταδίκαζε την αστρολογία σαν απάτη και επικίνδυνη για την ανθρωπότητα. Την επιστολή συνυπέγραψαν 186 διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 19 βραβευθέντες με Nobel.)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/astrologia.htm

........................

Αυταπάτη

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η ικανότητα μας για αυταπάτη δεν έχει όρια. -- Michael Novak

Η αυταπάτη είναι η διαδικασία ή το γεγονός του να παραπλανούμε τον εαυτό μας να δεχτεί ως αληθές ή έγκυρο κάτι το οποίο είναι ψευδές ή άκυρο. Κοντολογίς, η αυταπάτη είναι ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούμε στον εαυτό μας τις ψευδείς πεποιθήσεις μας.

Ακριβώς λόγω αυτών των τάσεων είναι που οι επιστήμονες απαιτούν σαφώς ορισμένες, ελεγχόμενες, διπλές-τυφλές, τυχαιοποιημένες, επαναλήψιμες, δεσμέυσημες εργαστηριακά) και δημοσιοποιημένες μελέτες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/aytapati.htm

........................

Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη (ΑΑΑ) είναι η υποτιθέμενη διαδικασία όπου ένα ανθρώπινο σώμα πιάνει φωτιά ως αποτέλεσμα θερμότητας που δημιουργήθηκε από εσωτερικά όργανα... Πολλές από τις ιστορίες για ΑΑΑ έχουν προέρθει από τους επιθεωρητές της αστυνομίας οι οποίοι είχαν μπερδευτεί από μερικώς καμμένα πτώματα δίπλα σε ανέπαφα χαλιά ή έπιπλα. " Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;" ρωτάνε...

Είναι αλήθεια ότι το σημείο ανάφλεξης του ανθρωπίνου λίπους είναι χαμηλό, αλλά για να αρχίσει η φωτιά θα χρειαζόταν μια εξωτερική πηγή. Όταν όμως πάρει φωτιά, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ένα φαινόμενο φυτιλιού από το λίπος θα μπορούσε να παράξει αρκετή θερμότητα σε κάποια σημεία του σώματος ώστε να κάψει ακόμα και κόκκαλα. Για να αποδείξει ότι το ανθρώπινο σώμα καίγεται σαν κερί, ο Δρ. John de Haan του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Καλιφόρνια, τύλιξε ένα νεκρό γουρούνι μέσα σε μια κουβέρτα, του έριξε μια μικρή ποσότητα βενζίνης και το άναψε. Το λίπος που περιέχεται σε ένα γουρούνι είναι παρόμοιο με το λίπος που περιέχεται σε έναν άνθρωπο. Η ζημιά στο γουρούνι, σύμφωνα με τον Δρ. John de Haan, "είναι ακριβώς η ίδια όπως στην υποτιθέμενη αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/aytomatianaflexi.htm

........................

Αυτόματη γραφή

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Οι υπέρμαχοι της αυτόματης γραφής ισχυρίζονται πως η διαδικασία αυτή τους επιτρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλες οντότητες και ευφυΐες, αποσπώντας πληροφορίες και καθοδήγηση.

Ένα μέντιουμ του 19ου αιώνα, η Hιlθne Smith (Catherine Mόller), είχε εξειδικευθεί στην αυτόματη γραφή και δημιούργησε επίσης ένα Αρειανό αλφάβητο ώστε να μεταφέρει μηνύματα από τον Άρη στους πελάτες της. Πάντως, εντελώς τυχαία... τα Αρειανά είχαν έντονη ομοιότητα με τη μητρική γλώσσα της κ. Smith, τα Γαλλικά, σύμφωνα πάντα με τον Thιodore Flournoy, έναν καθηγητή ψυχολογίας που ερεύνησε τον ισχυρισμό της (Randi 1995, 22). Οι σκεπτικιστές θεωρούν την αυτόματη γραφή κάτι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/aytomatigrafi.htm

........................

Αφροκεντρισμός

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Αφροκεντρισμού είναι το ψευδοιστορικό Stolen Legacy (Κλεμμένη Κληρονομιά) του 1954 από τον George G. M. James. Ο κύριος James ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, οτι η Ελληνική Φιλοσοφία και οι μυστηριακές θρησκείες της Ελλάδος και της Ρώμης είχαν κλαπεί από την Αίγυπτο ·οτι οι Αρχαίοι ¨Ελληνες δεν κατείχαν την εγγενή δυνατότητα να αναπτύξουν φιλοσοφία και οτι οι Αιγύπτιοι, απ' τους οποίους οι Έλληνες έκλεψαν την φιλοσοφία, ήταν μαύροι.

Η ψευδοιστορία του James είναι η βάση για άλλες Αφροκεντρικές ψευδοιστορίες όπως η Africa, Mother of Western Civilization (Αφρική, η Μητέρα του Δυτικού Πολιτισμού) του Yosef A.A. ben-Jochannnan ενός μαθητή του James και του Civilization or Barbarism(Πολιτισμός ή Βαρβαρισμός) του Σεϊχη Anta Diop της Σενεγάλης Ο Αφροκεντρισμός διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια και κολλέγια, και είναι η βάση ολόκληρης της διδακτέας ύλης των παιδιών σε δύο σχολεία του Μιλγουόκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/afrokentrismos.htm

........................

Αύρα... και James Randi

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ο Ισχυρισμός λέει πως: Η ανθρώπινη αύρα είναι ένα ενεργειακό πεδίο αλλά και μια εικόνα των "λεπτών" ενεργειών μέσα στο ανθρώπινο σώμα.Αυτές οι ενέργειες μας κάνουν αυτό που είμαστε και αντίστροφα, επηρεάζονται απο το περιβάλλον μας και τον τρόπο ζωής μας.Η αύρα αντικατοπτρίζει την υγεία μας, τον χαρακτήρα μας, την πνευματική δραστηριότητα μας και την συναισθηματική μας κατάσταση.Ακόμα, αποκαλύπτει τις αρρώστιες πολύ προτού φανούν τα πρώτα συμπτώματα.

Όμως με πρωτοβουλία του διασημότερου κυνηγού απάτης και φαντασιώσεων James Randi, ο καλύτερος κριτής αυρών στην δύση ελέγχθηκε μπροστά σε "ζωντανό" τηλεοπτικό κοινό και απέτυχε παταγωδώς. Το Berkeley Psychic Institute (BPI) έστειλε τον καλύτερο κριτή αύρας που είχε για να κερδίσει $10.000 αν απεδείκνυε τις ικανότητες της. Συμφώνησε ότι το πείραμα που επινοήθηκε ήταν δίκαιο και ακριβές. Το πείραμα καλυπτόταν τηλεοπτικά από μια εκπομπή του Bill Bixby. Ο James Randi προσέφερε τα $10.000. Παρουσιάστηκαν στο μέντιουμ 20 άτομα και ρωτήθηκε αν μπορούσε να δει τις αύρες τους. Απάντησε καταφατικά και ότι ο καθένας είχε μια αύρα που προεξείχε τουλάχιστον 30 με 60 εκατοστά πάνω από το κεφάλι τους. Οι είκοσι αυτοί άνθρωποι στη συνέχεια οδηγήθηκαν πίσω απ' το πλατό. Σηκώθηκε μια κουρτίνα αποκαλύπτοντας 20 διαμερίσματα όπου σε μερικά απ' αυτά καθόντουσαν μέσα κάποιοι απο τους προηγούμενους ανθρώπους. Το μέντιουμ λοιπόν και ο Bixby έβλεπαν 20 διαμερίσματα με μόνο μερικά απ' αυτά να περιέχουν ανθρώπους. Το μέντιουμ ρωτήθηκε αν μπορούσε να δει αύρες να ξεπηδούν μέσα απ'τα διαμερίσματα.Απάντησε πως μπορούσε. Για να πάρει λοιπόν τα δέκα χιλιάδες δολλάρια έπρεπε να βρεί ποιά διαμερίσματα περιείχαν τους ανθρώπους. Αυτό θα το έκανε με το να δει την αύρα κάθε ανθρώπου να ξεπηδά μέσα απ'το διαμέρισμα. Το κοινό παρακολουθούσε την όλη διαδικασία μέσω μιας υπερυψωμένης κάμερας. Το μέντιουμ λοιπόν ισχυρίσθηκε ότι έβλεπε την αύρα και στα είκοσι διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα αφαιρέθηκαν αποκαλύπτοντας έξι ανθρώπους. Ούτε καν το μέντιουμ δεν φάνηκε να εξεπλάγει. Μάλλον παρηγορούσε τον εαυτό της ότι 6 στους 20 δεν είναι και άσχημα για μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Φυσικά, το πείραμα αποδεικνύει την έλλειψη ικανότητας για ανάγνωση της αύρας από το συγκεκριμένο άτομο, οχι το ότι δεν υπάρχει αύρα ή το ότι η αύρα δεν είναι ενδεικτική της πνευματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και σωματικής κατάσταση ενός ατόμου. Όμως, η προσφορά του Randi είναι ακόμα ανοικτή σε οποιοδήποτε μέντιουμ θέλει να προσπαθήσει, μόνο που τώρα τα έπαθλο είναι $1.000.000. Γιατί δεν συνωστίζονται τα μέντιουμ έξω από το σπίτι του Randi; Αν αυτό που λένε τα μέντιουμ για την αύρα και το πως την διαβάζουν, το να πάρουν αυτά τα λεφτά θα είναι σαν να "κλέβουν εκκλησία". Ακόμα και αν δεν υπάρχουν φτωχά μέντιουμ, μπορούν να πάρουν αυτά τα λεφτά και να τα δωρίσουν σε φιλανθρωπίες. Ο Randi όμως φαίνεται ότι θα μείνει κατά $1.000.000 πιο πλούσιος για πολύ καιρό ακόμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/avra.htm

........................

Bright (ποιοι είναι και δεν το γνωρίζουν;)

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ένας bright είναι ένα άτομο που η κοσμοθεωρία του είναι νατουραλιστική, δηλαδή ελεύθερη από υπερφυσικά και μυστικιστικά στοιχεία. Ο όρος επινοήθηκε από τους Mynga Futrell και Paul Geisert, ένα ζευγάρι brights από το Sacramento της California, οι οποίοι σκέφτηκαν πως θα ήταν λογικό να υιοθετηθεί ένα κοινό όνομα για τους αθεϊστές, τους αγνωστικιστές, τους ελεύθερους στοχαστές, τους υλιστές, τους ρατιοναλιστές και τους σκεπτικιστές. Όλες αυτές οι ανόμοιες ομάδες έχουν ως κοινό τη νατουραλιστική κοσμοθεωρία. Σύμφωνα με τους Futrell και Geisert,

Το απλό ουσιαστικό bright μαζεύει κάτω απ' την ίδια ομπρέλα μια μεγάλη
ποικιλία ανθρώπων που έχουν μια νατουραλιστική κοσμοθεωρία. Κάτω από
αυτή την ευρεία ομπρέλα αυτοί οι άνθρωποι, ως
brights, μπορούν ν' αποκτήσουν
κοινωνική και οικονομική δύναμη μέσα σε μια κοινωνία εμποτισμένη με το
υπερφυσικό .

Λένε επίσης ότι: "Δεν μπορούμε να υποδείξουμε ποιός είναι bright. Το bright είναι ένας αυτο-προσδιοριζόμενος όρος." Ο όρος στοχεύει στο να είναι μια πραγματιστική πολιτική ταυτότητα παρά ένας φιλοσοφικός όρος σχετικά με την πίστη.

Προσκαλούν οποιονδήποτε θέλει να θεωρεί τον εαυτό του ως bright, να τους ενημερώσει. (http://www.the-brights.net/action/register/) (E-mail: the-brights@the-brights.net) Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006, άνθρωποι απο 138 διαφορετικές χώρες έχουν προσδιορίσει τον εαυτό τους ως bright.

Ο όρος "bright" επιλέχθηκε, σύμφωνα με τους Futrell κσι Geisert, λόγω των θετικών συναισθηματικών συσχετισμών του, κάτι που ελπίζουν ότι θα αντισταθμίσει όλους τους αρνητικούς όρους που οι κοινωνία έχει ευρέως χρησιμοποιήσει για να περιγράψει όλους αυτούς που δεν έχουν υπερφυσικά στοιχεία στο σύστημα πεποιθήσεων τους. (Κάποιοι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και κάτα τόπους για να υποδηλώσουν την μη-αποδοχή είναι: άθεος, αιρετικός, άπιστος, δύσπιστος, παγανιστής, βλάσφημος, αντικονφορμιστής, ετερόδοξος, αλλόδοξος, αποστάτης και έκπτωτος).

Ο Daniel Dennett πρότεινε ότι το αντίθετο ενός bright μπορεί να ονομάζεται super, κάποιος δηλαδή του οποίου η κοσμοθεώρηση περιέχει υπερφυσικά ή μυστικιστικά στοιχεία.

........................

Βιταλισμός (τι ειναι;)

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ο Βιταλισμός είναι το μεταφυσικό δόγμα που πρεσβεύει ότι οι ζωντανοί οργανισμοί κατέχουν μια μη-φυσική εσωτερική δύναμη ή ενέργεια, που τους χαρίζει την ιδιότητα της ζωής.

Οι Βιταλιστές πιστεύουν ότι μόνο οι νόμοι της φυσικής και της χημείας δεν μπορούν να εξηγήσουν τις λειτουργίες και τις διαδικασίες της ζωής. Ο Βιταλισμός αντιτίθεται στον μηχανιστικό υλισμό και την θέση του, ότι δηλαδή η ζωή προκύπτει από πολύπλοκους συνδυασμούς της ύλης.

Η βιταλιστική αρχή έχει πολλά ονόματα: τσι (Κίνα), πράνα (Ινδία - θεραπευτικό άγγιμα), κι (Ιαπωνία), την οργόνη του Wilhelm Reich, τον ζωικό μαγνητισμό του Mesmer, την ζωτική δύναμη του Bergson κλπ. Οι Αμερικανοί υπέρμαχοι του βιταλισμού προτιμούν τον όρο ενέργεια. Πολλών ειδών εναλλακτικές θεραπείες ή αλλιώς ενεργειακές θεραπείες, βασίζονται πάνω στην πίστη ότι η υγεία καθορίζεται από την ροή αυτής της υποτιθέμενης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: http://www.skepdic.gr/Entries/Beta/vitalismos.htm

........................

Βομβαρδισμός Πληροφοριών

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ο Βομβαρδισμός Πληροφοριών είναι ένα τρυκ ψυχρού διαβάσματος που χρησιμοποιείται απο τους ψευτο-ψυχικούς και τα ψευτο-μέντιουμ.Για να πείσουν κάποιον ότι είναι πραγματικά σε επαφή με τον άλλο κόσμο,αρχίζουν να παρέχουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών, κάποιες απ'τις οποίες σίγουρα θα σχετίζονται ή θα "κολλάνε".Ο Βομβαρδισμός Πληροφοριών σχετίζεται με το Φαινόμενο Φόρερ και με την επιλεκτική κρίση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Beta/bombarinfo.htm

........................

Η φάρσα με το σκελετό του Κενταύρου

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Ο Κένταυρος λοιπόν είναι ψεύτικος και κατασκευάστηκε από τον Bill Willers, καθηγητή βιολογίας του πανεπιστημίου του Wisconsin-Oshkosh, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και καλλιτέχνης. Ο Willers συνδύασε τον σκελετό ενός κανονικού ανθρώπου με τον σκελετό ενός πόνυ Shetland. Για να κάνει τα κόκκαλα να έχουν το ίδιο χρώμα, άλειψε τον σκελετό του πόνυ με τσάι. Ο Willers κατασκεύασε τον Κένταυρο στα μέσα της δεκαετίας του '80 και τον εξέθεσε στο Madison Art Center καθώς επίσης και σε διάφορα κολέγια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Kapa/centaur.htm

........................

Γιούρι Γκέλλερ (Uri Geller)

"Αν ο Uri Geller λυγίζει κουτάλια με θεϊκές δυνάμεις, τότε τα λυγίζει με το
δύσκολο τρόπο." --
James Randi

"Επειδή κάποιος καλός ταχυδακτυλουργός μπορεί να κάνει κάτι, δεν θα
έπρεπε να σας κάνει κατ' ευθείαν να βγάλετε το συμπέρασμα ότι είναι και
πραγματικό φαινόμενο." --
Richard Feynman

Ο Uri Geller είναι ένας Αυστριακός/Ούγγρος που γεννήθηκε στο Ισραήλ και ζει στην Αγγλία. Είναι διάσημος για τους ισχυρισμούς του ότι μπορεί να λυγίζει κουτάλια και κλειδιά με το μυαλό του. Ο Geller ισχυρίζεται ότι είχε οράματα και ότι μπορεί να λαμβάνει τις δυνάμεις του από εξωγήινους. Αναφέρεται στον εαυτό του ως ψυχικό και έχει μηνύσει αρκετούς ανθρώπος που λένε το αντίθετο, για εκατομμύρια δολλάρια(σ.τ.μτφ.: και το αγγλικό skepdic δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κύριος Geller απείλησε με μήνυση επειδή είχε καταχωρηθεί στην κατηγορία Frauds and Hoaxes[Απάτες και Φάρσες]). Έχει χάσει τις προσφυγές και αρκετά λεφτά με τις επιθετικές τακτικές του ενάντια στους επικριτές του. Ο εξέχων επικριτής του είναι ο ταχυδακτυλουργός James ("The Amazing") Randi που έχει γράψει ένα βιβλίο και αρκετά άρθρα στοχεύοντας στο να δείξει πως ο Geller είναι απατεώνας, ότι δεν έχει ψυχικές δυνάμεις και ότι αυτά που κάνει ο Geller δεν είναι τίποτε άλλο παρά φτηνά ταχυδακτυλουργικά τρυκ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Gamma/urigeller.htm

........................

Γλωσσολαλία

ΑΠ’ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ http://www.skepdic.gr/

Η γλωσσολαλία είναι κατασκευασμένη, χωρίς νόημα ομιλία. Σύμφωνα με τον Δρ.Γουίλιαμ Τ. Σαμαρίν (William T. Samarin), καθηγητή ανθρωπολογίας και γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο,

Η γλωσσολαλία αποτελείται απο σειρές συλλαβών χωρίς νόημα, που μοιάζουν με ήχους οικείους στον ομιλούντα, και έχουν συνενωθεί ,λίγο πολύ, ανοργάνωτα... Η Γλωσσολαλία μοιάζει με μια κανονική γλώσσα, επειδή ο ομιλών ασυναίσθητα θέλει να μοιάζει με γλώσσα. Όμως, παρ'όλες τις όποιες επιφανειακές ομοιότητες, η γλωσσολαλία δεν είναι γλώσσα. [Nickell,108].

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.skepdic.gr/Entries/Gamma/glossolalia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: